Inschrijven studie na een negatief BSA? Dit zijn de opties.

inschrijven studie na negatief bsa
Studente wil zich inschrijven voor studie na een negatief bsa

Als eerstejaars student krijg je aan het eind van je eerste studiejaar te maken met een bindend studieadvies (BSA): een advies van de examencommissie waarin staat of je wel of niet geschikt bent om door te gaan met je opleiding.
Heb je onvoldoende studiepunten behaald? Dan ontvang je in de meeste gevallen een negatief BSA en moet je hoogstwaarschijnlijk stoppen met de opleiding. Maar wat als je toch door wilt gaan? Kun je je nog inschrijven voor (dezelfde) studie na een negatief BSA? Afhankelijk van de regels van je onderwijsinstelling kun je soms herkansen of je opnieuw inschrijven voor dezelfde of een andere studie. Meer weten? Lees verder!

Wat is het bindend studieadvies (BSA)?

Een bindend studieadvies, afgekort BSA, is een maatregel waarmee je hogeschool of universiteit jou in staat stelt of juist verhindert om na je eerste studiejaar verder te studeren. Dit doet de onderwijsinstelling na afloop van je eerste studiejaar door een brief te sturen, waarin staat of je een positief of negatief BSA hebt behaald op basis van jouw studiepunten.

Lees ook: BSA uitstel: is jouw onderwijsinstelling coulant? 

Waarvoor is het bindend studieadvies?

Het bindend studieadvies is ingesteld om te voorkomen dat studenten pas later in de opleiding erachter komen dat de studie toch te moeilijk is. Het is natuurlijk zonde als je in je derde of vierde jaar nog uitvalt. Daarom bekijkt de onderwijsinstelling in het eerste studiejaar of de opleiding haalbaar voor je is.

Lees ook: Verhoogt ChatGPT het risico op een negatief BSA?

Nieuwe ontwikkelingen rondom het BSA vanaf 2025-2026

Vanaf het studiejaar 2025-2026 wordt het aantal vereiste studiepunten voor een positief BSA verlaagd naar 30 ECTS in het eerste jaar. Dit maakt het eerste jaar wat minder stressvol en geeft je meer ruimte om te wennen aan het hoger onderwijs. Zie ook: Hoeveel studiepunten nodig om over te gaan? Dit is wat elke student moet weten. 

Als je eenmaal je BSA hebt gehaald, heb je meer flexibiliteit in hoe je je studie voortzet. Veel studenten kiezen ervoor om langer over hun studie te doen dan de officiële studieduur, en de meeste onderwijsinstellingen bieden de mogelijkheid om studiepunten mee te nemen naar het volgende jaar als je niet alles in één keer haalt.

Lees ook: De aanpassingen in het bindend studieadvies: wat betekent dit voor studenten? 

Gevolgen negatief bindend studieadvies

Als je te maken krijgt met een negatief BSA, dan moet je in de meeste gevallen stoppen met de studie. Bovendien kun je je vaak de komende drie jaar niet opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding aan dezelfde onderwijsinstelling. Dit geldt soms ook voor vergelijkbare studierichtingen. Wij als advocaat voor studenten kennen de regels omtrent een negatief BSA als geen ander. Wij weten daarom dat als je niets doet, een negatief BSA betekent dat je moet stoppen met je opleiding en het inschrijven voor een studie na een negatief BSA ingewikkeld kan zijn.

Opnieuw inschrijven voor dezelfde studie na negatief BSA

Het opnieuw inschrijven voor dezelfde studie is meestal niet mogelijk na een negatief BSA. Toch zijn er uitzonderingen. Als je te maken hebt gehad met speciale omstandigheden, zoals ziekte, een handicap of ernstige familieomstandigheden, dan kun je misschien toch iets regelen. Het is belangrijk dat je hierover op tijd praat met de studentendecaan van je onderwijsinstelling. Zij kunnen vaak helpen om de situatie te beoordelen en te kijken naar mogelijke oplossingen.

Inschrijven andere studie na negatief BSA

Sommige studenten hebben nog voordat ze een bindend studieadvies krijgen al rekening gehouden met een negatief BSA. Het is dan mogelijk om je vóór 1 mei op te geven voor een eventuele andere studie(s). Hiermee heb je je als student verzekerd van het recht op toelating tot een andere studie. Voor wie nog niet vooruit heeft gekeken naar zijn of haar toekomstige resultaten, kan wel te maken krijgen met een probleem omtrent het inschrijven voor een studie na een negatief BSA.

Lees ook: Inschrijven studie deadline: tot wanneer kun je jezelf inschrijven? 

Wat zijn de mogelijkheden voor studenten die zich niet hebben aangemeld vóór 1 mei?

  • Krijg je pas ná 1 mei een negatief BSA en wil je je nog inschrijven voor een andere studie? Dan heb je nog steeds het recht op toelating tot een andere opleiding. De opleiding kan je dan wel verplichten mee te doen aan een studiekeuzecheck. Je moet je dan zo snel mogelijk aanmelden bij de opleiding van je keuze zodat er nog tijd is voor een studiekeuzecheck. Heb je niet meegedaan aan de verplichte studiekeuzecheck? Dan kan de opleiding je weigeren. Informeer altijd naar het beleid van de studie van je keuze. 

  • Als je al vóór 1 mei een waarschuwing hebt gekregen voor een negatief BSA of je wilt sowieso overstappen naar een andere opleiding, maar je hebt je nog niet aangemeld voor 1 mei, dan heb je officieel geen recht op toelating. Het hangt dan af van de onderwijsinstelling of ze je alsnog toelaten tot de studiekeuzecheck. De opleiding mag je weigeren. Sommige particuliere opleidingen zijn hier flexibeler en houden zich niet aan de 1 mei-deadline.

Je bent het niet eens met je negatief BSA: wat nu?

Heb je een brief ontvangen met een negatief BSA? De Studentenadvocaat helpt je met een juridisch stevig onderbouwde reactie tegen een negatief BSA bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) van jouw onderwijsinstelling. En mocht het daar niet lukken, dan is er altijd nog de mogelijkheid van hoger beroep bij de Raad van State (CBHO). Belangrijk is dat je snel contact met ons opneemt, zodat we je zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

 
 
Previous
Previous

Wat te doen na een negatief BSA van een andere universiteit?

Next
Next

Alle antwoorden op veelgestelde vragen rondom plagiaat, plagiaatchecker, BSA, fraude én bronvermelding